Lærsøm
Sy dine egne vikingsko!
Om kurset
Du kan velge mellom å lage et par historisk korrekte Hedebysko eller et par Osebergsko med ekstra såle for lang levetid. Hedebyskoene baserer seg på arkeologiske funn fra den danske vikingbyen Hedeby (Haithabu). Skoene dateres til mellom år 900 og 1150. Hedebyskoene har enkel såle og er 100% vendsydd slik som orginalen. Oseberg-skoene baseres på funn fra Oseberg-skipet. Skoene består av flere sammensydde lærstykker. Osebergskoene vendsyr vi bare delvis, for å kunne feste en ekstra såle under. Denne sålen kan lett byttes ut når den er slitt ut. Det gjør at disse skoene kan vare i 10-15 år om man tar godt vare på dem.
Skoene er behagelige å gå i og de lages av gode materialer i høy kvalitet. Man kan ha dem i mange år. Kursholder hjelper til så alle deltagerne skal ved kursets slutt ha et par helt ferdige sko klare til bruk.
Deltagerne vil lære om forskjellige typer lær. Læret vi bruker på kurset er vegetabilsk garvet lær, dvs. samme type lær som ble brukt opp gjennom hele vikingtiden og i middelalderen. Deltagerne vil også lære om hvilke deler av læret som er sterkt og hvilke deler man bør unngå. Man får også lære hvordan man ser forskjell på godt og dårlig lær. Vi vil også gjennomgå pleie og vedlikehold av lær. Deltagerne lærer å sy klassisk engelsk salmakersøm. Det er også denne type søm som opprinnelig ble brukt på sko i middelalderen.
Kursholder
Kursleder Lise Hjardar er utdannet i klassisk engelsk salmakerarbeid hvor alt syes for hånd. Hun har i 25 år sydd og reparert kjøreseletøy, grimer og hodelag til hest, i tillegg til vikingtid- og middelaldersko, belter og beltevesker. I fem år hadde hun ansvaret for å lage og vedlikeholde alt utstyr av skinn og lær til skuespillere og ansatte på vikinglandet utenfor Oslo. Dette har gitt henne verdifull kunnskap om hvilke typer historiske sko som er mest holdbare og som sitter best på foten under stor aktivitet . Hun har også i over 20 år laget belter og rævskinn til bergmannsdrakten som selges på Bergverksmuseet i Kongsberg .
Utstyr
Se bildet over for utstyr. Dersom man ikke har enkelte av disse kan man låne av kursholder. Deltagerne bør også ha med et par innersåler i passende størrelse. De blir utgangspunktet for størrelsen på skoene og skal senere brukes i skoene.
Kursavgift og påmelding
Kurset er fulltegnet.
Kursavgift: kr 2.700.
Vennligst merk at det i tillegg til kursavgiften vil koste omtrent kr. 900 i materialer. Dette betales til kursleder enten kontant eller med Vipps ved oppstart av kursuka.
Du melder deg på ved å bruke påmeldingsskjemaet. Du vil få en tilbakemelding med bekreftelse på om det er ledig plass på det aktuelle kurset. Du vil siden motta en faktura med betalingsinfo. Registreringen som deltager på kurset er gyldig først når kursavgiften er betalt.
Kursavgiften inkluderer inngang til konsert i Amfiet onsdag 23. juli samt inngang til Middelaldermarkedet lørdag 26. juli.
Påmeldingen er bindende etter 1. juli. Ved avmelding før denne datoen blir kursavgiften refundert i sin helhet.